They seem to make lots of good flash cms templates that has animation and sound.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

30 minut. Ugotowane warzywa obrać i pokrajać w drobną kostkę. W ten sam sposób rozdrobnić
rybę i obrany ogórek. Wszystkie składniki wymieszać. Z oleju, cukru i soli sporządzić sos, polać
nim przygotowaną sałatkę, przybrać marynowanymi grzybkami, plasterkami jajek ugotowanych na
twardo i posiekaną zieleniną.
142. Sałatka rybna 2
20 dag ryby gotowanej, 15 dag ziemniaków gotowanych, 10 dag ogórków konserwowych, 15
dag jabłek, 10 dag majonezu, 50 ml białego wytrawnego wina, natka pietruszki,
sól, pieprz, sok z cytryny
Jabłka umyć, obrać, pokroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, razem z
ziemniakami, rybą i ogórkami połączyć z majonezem, winem i posiekaną natką pietruszki,
doprawić do smaku, udekorować.
143. Sałatka rybna 3
30 dkg filetów rybnych np. z morszczuka, 3 średnie ziemniaki, oliwki czarne, główka sałaty
lodowej, olej, cytryna, sól, pieprz
Filety z morszczuka umyć, natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny, ugotować w dużej ilości
osolonej wody. Można także ugotować je na parze. Nie stracą wtedy żadnych witamin i
mikroelementów. Po ugotowaniu pokroić je w dużą kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach.
Obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Sałatę umyć i pokroić w paski. Składniki wymieszać. Z oleju,
cytryny, soli i pieprzu zrobić sos. Polać nim sałatkę. Na koniec danie przystroić oliwkami.
144. Sałatka rybna norweska
3 śledzie solone, 1 cebula, 1 jabłko, 1 kiszony ogórek, jogurt, kwasek cytrynowy, papryka,
1 łyżka oleju, 1 łyżka ketchupu, zielenina
Wymoczone i sprawione śledzie opłukać i pokroić w paski. Obrać i opłukać cebulę. Umyć jabłko.
Cebulę, jabłko i ogórek pokroić w cienkie paski (w zapałkę). Wszystkie składniki połączyć i
wymieszać, przyprawić do smaku. Jogurtu dodać tyle, aby sałatka w słoiku była przykryta. Wstawić
do lodówki na 1-2 dni. Sałatkę podawać z zieleniną.
145. Sałatka ryżowa Danusi Rutkiewicz
ryż 1 porcja, szynka resztki, kurczak resztki (pieczony), ogórki kiszone 5 szt., papryka
1 szt. (świeża), rodzynki garść, kukurydza 1 puszka, majonez, sól.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Szynkę i kurczaka pokroić w kostkę. Ogórki pokroić ze
skórką. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Podawać z ciemnym pieczywem.
146. Sałatka skandynawska
250 g ananasa z puszki, 100 g pieczarek, 100 g ugotowanych szparagów, pół ugotowanego
kurczaka (ok. 500 g), 2 jajka, słoik majonezu (150 g), pomidor, łyżka zieleniny, sól, pieprz
Mięso kurczaka pokroić na małe kawałki. Pieczarki umyć i drobno posiekać, szparagi pokroić ma
2-3 centymetrowe kawałki. Powyższe składniki wymieszać z majonezem, doprawić solą, pieprzem i
30
ewentualnie sokiem z ananasa. Ugotowane na twardo jajka posiekać, pomidor pokroić w kostkę,
dodać zieleninę i posypać sałatkę. Podawać po wychłodzeniu.
147. Sałatka strasburska
25 dag żółtego sera, 20 dag szynki, 1 kwaszony ogórek, 1 cebula, 1 kalafior, kwasek
cytrynowy, olej, sól, zielenina, papryka
Wymyty kalafior obgotować, osączyć, rozdzielić na różyczki i włożyć do zaprawy z kwasku, oleju i
soli, pozostawić na 15 min. Ser zetrzeć na tarce, szynkę, ogórek i cebulę rozdrobnić, wymieszać.
Odłożyć parę różyczek kalafiora, a pozostałe wymieszać ze wszystkimi składnikami, doprawić do
smaku. Półmisek wyłożyć liśćmi sałaty, nałożyć masę serową, posypać posiekaną zieleniną i
papryką.
148. Sałatka szopska
Papryka 4 szt. (słodka), ser feta 25 dkg, ogórki 1, cebula 1, pomidory 3 szt., nać, papryka
ostra, sól, olej (oliwa), ocet winny lub sok cytrynowy, oliwki 8 szt., czosnek 2 ząbki
Paprykę, pomidory i ogórek pokroić na kawałki, nie obierać ze skórki, nawet ogórek (nie tzw. wąż)
może być nie obrany. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Pokrojone jarzyny włożyć do miski, lekko
osolić, dodać jedną pokrojoną ostrą paprykę, lub nieco ostrej papryki w proszku.
Ser typu solan (FETA) zetrzeć na grubej tarce na jarzyny, lub drobno pokruszyć. Posypać
pokrojoną natką z pietruszki, polać sosem vinaigrette. Przed polaniem sosem dodać posiekany lub
przetarty czosnek. Można też składniki skropić sokiem z cytryny i połać oliwą.
149. Sałatka szynkowo-selerowa
250 g szynki, 250 g selera, 1 łyżka soku cytrynowego, 4 gruszki lub 4 brzoskwinie, 100 g
łuskanych orzechów włoskich.
Sos:
200 g majonezu, 1 łyżka soku cytrynowego, 2 lyzki śmietany, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka
miodu, 1 łyżeczka octu winnego, sol, pieprz biały.
Seler obrac, umyc, pokroic w paseczki, zaląc mała ilością wody, dodać sok
cytrynowy, gotować 5 min. Odcedzić, wystudzić. Szynkę pokroic w paseczki. Orzechy posiekac.
Owoce umyc, obrac. Z gruszek usunąć gniazda nasienne a z brzoskwiń pestki. Każdy owoc
przekroić na ćwiartki. Przygotować sos. Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym i śmietana.
Dodać musztardę, ocet, miód i przyprawy. Szynkę wymieszać z selerami i polowa orzechów.
Przełożyć na półmisek. Przybrać ćwiartkami owoców, posypać reszta orzechów.
150. Sałatka śledziowa 1
600 g. ziemniaków, 250 g. filetów ze śledzi, duża cebula, sól, duże, kwaskowate jabłko, 5
konserwowych buraczków, 100 g. kiszonych ogórków, 150 ml. majonezu, 150 ml. chudego,
naturalnego jogurtu, łyżka octu winnego, 2 łyżki z zalewy po buraczkach ( niekoniecznie ),
szczypta białego pieprzu.
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie przez 25-30 minut. Filety wymoczyć w
zimnej wodzie, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w krążki, a obrane jabłko w
kostkę. Buraczki osączyć, pokroić w kostkę, ogórki - w plasterki. Ziemniaki odcedzić, dokładnie
wystudzić, obrać, pokroić w plasterki i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Majonez
wymieszać z jogurtem, octem i pieprzem. Jeśli sos będzie za mało kwaskowaty, dodać do smaku
zalewę buraczaną. Sałatkę przełożyć na salaterkę i polać różowym sosem.
31
151. Sałatka śledziowa 2
2 solone śledzie, 4 ziemniaki, 4 małe buraki ćwikłowe, 2 jabłka, 2 jajka, 2 łyżki drobno
posiekanej cebuli, 2 łyżki rozcieńczonego koncentratu buraczanego, pół szklanki śmietany.
Zledzie oczyścić, zalać zimną wodą i moczyć 12 godzin. Obrać ze skóry i odfiletować. Buraki i
ziemniaki ugotować, obrać z łupin i pokroić w kostkę. Dodać pokrojone jabłka, cebulę, koncentrat
buraczany. Filety obłożyć warzywami, posypać ugotowanymi na twardo jajami i polać ubitą
śmietaną.
152. Sałatka śledziowa 3
Pół słoika marynowanych śledzi, 2 cebule, 2 ogórki konserwowe lub kiszone,
2 jaja, ćwierć pęczka natki pietruszki, majonez, pieprz
Zledzie pokroić w dwucentymetrowe kawałki, cebule i ogórki w małą kostkę. Dodać ugotowane na
twardo jaja starte na tarce z dużymi otworami. Wsypać drobno pokrojoną natkę, dodać pieprz, zalać
majonezem, wymieszać. Sałatkę przyrządzić kilka godzin przed podaniem.
153. Sałatka śledziowa 4
2 duże ziemniaki, 2 kiszone ogórki, 2 łyżki groszku, 1 cebula, 4 filety śledziowe, 2 łyżki oleju, 1
łyżka musztardy, sok z cytryny, sól, pieprz
Ziemniaki ugotować, ostudzić, pokroić. Pokroić cebulę, ogórki, zmieszać z ziemniakami i
odcedzonym groszkiem. Olej utrzeć z musztardą, dodać do smaku soli i pieprzu oraz soku z
cytryny. Sałatkę skropić sosem, ułożyć na wierzchu zwinięte śledziowe fleciki.
154. Sałatka śledziowa 5
8 płatów śledziowych, ok. 30 dag pieczarek (koniecznie surowych), 3-4 ogórki konserwowe, 2-
3 cebule, majonez, jogurt.
Pieczarki obrać ze skorki (nie zaparzać, nie obgotowywać) wszystko pokroic na mniej więcej równe [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mexxo.keep.pl